Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ešton: Rezolucija će omogućiti dijalog Beograda i Prištine


Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton izjavila je danas da usvojeni zajednički predlog rezolucije 27 zemalja EU i Srbije za raspravu o Kosovu u Generalnoj skupštini UN "predstavlja odraz naše zajedničke predanosti evropskoj perspektivi Srbije".

Ešton je naglasila da će usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN omogućiti "važan početak dijaloga između Beograda i Prištine".

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost EU je "toplo pozdravila" saopštenje predsjednika Srbije Borisa Tadića o sljedećim koracima u Generalnoj skupštini UN oko prijedloga rezolucije o savjetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde (ICJ) o Kosovu.

"Taj prijedlog rezolucije će sada biti rezolucija koju je podnijelo 28 evropskih zemalja. Svih 27 zemalja članica EU i Srbija će biti kosponzori ovog prijedloga rezolucije. Mi smo zajedno radili sa Srbijom i taj ishod danas je odraz naše zajedničke predanosti evropskoj perspektivi Srbije", istakla je Ketrin Ešton.

Prema saopštenju njenog kabineta, njena izjava uslijedila je "poslije sporazuma EU i Srbije da zajednički podnesu Generalnoj skupštini UN rezoluciju u vezi sa savjetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Kosovu".
XS
SM
MD
LG