Dostupni linkovi

Prikupljeno dovoljno potpisa za referendum protiv izmena ZOR-a


Odbor za Ustav Sabora Hrvatske zaključio je danas da su sindikati prikupili više od 717.149 potpisa građana ili oko 16 odsto birača, čime su formalno ostvarili pretpostavku za raspisivanje referenduma protiv vladinih izmena Zakona o radu.

Odbor je, međutim, do daljeg odložio donošenje odluke o raspisivanju referenduma, jer se članovi odbora iz vlasti i opozicije nisu složili o tome treba li referendum da bude održan nakon što je vlada iz saborske procedure povukla sporne izmene Zakona o radu.

Članovi odbora iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) isticali su tokom rasprave da referendum ne treba da bude održan budući da je vlada sporne izmene povukla iz procedure.

HDZ smatra da je bolje da 170 miliona kuna, koliko bi stajalo održavanje referenduma, bude uloženo u privredu.

Opozicija na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) smatra da vladino povlačenje spornih izmena Zakona o radu nije relevantno i da nema veze s održavanjem referenduma.

Vlada Hrvatske je krajem prošle sedmice povukla predložene izmena Zakona o radu iz saborske rasprave, a sindikate je pozvala na novi krug pregovora.

Pet hrvatskih sindikata tokom dvonedeljne akcije prikupilo je više od 800.000 potpisa za organizovanje referenduma protiv vladinih izmena Zakona o radu za koje smatraju da bi mogle da unište sistem kolektivnog pregovaranja.
XS
SM
MD
LG