Dostupni linkovi

Datum ukidanja viza još uvijek nepoznat


Bivši evropski komesar za proširenje Oli Ren (Olli Rehn-lijevo) i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas pokazuju nove biometrijske pasoše BiH, koji su bili jedan od uslova za ukidanje viza, Sarajevo 19. oktobar 2009.
Bivši evropski komesar za proširenje Oli Ren (Olli Rehn-lijevo) i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas pokazuju nove biometrijske pasoše BiH, koji su bili jedan od uslova za ukidanje viza, Sarajevo 19. oktobar 2009.
Nakon više misija evropskih eksperata i usaglašavanja sa Mapom puta za bezvizni režim, BiH je u svim traženim stavkama zabilježila pluseve - međutim, još uvijek nije jasno kada će njeni stanovnici bez viza putovati evropskim prostorom.

Ako biste ovih dana bilo koga, na bilo kojoj zvaničnoj evropskoj adresi u Briselu upitali: „Oprostite, kada će BiH dobiti bezvizni režim?“, dobili biste tek slijeganje ramenima - jednostavno, danas to niko ne zna. Ako će vam biti lakše, u Evropskoj komisiji bi vam dodali: kada ispuni sve tehničke preduvjete.

Sudeći po onome što je u četvrtak članovima Komiteta za unutrašnje poslove Evropskog parlamenta rekla predstavnica Evropske komisije, Bosna i Hercegovina, a uz nju i Albanija, nemaju više niti jedne tačke koju treba ispuniti da bi dobile otvorena evropska vrata.
Heitje Bus
pobrojala kako bh. strana bilježi napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije, kako je uspješno provedeno usaglašavanje krivičnih zakona entiteta sa državnim, saradnja sigurnosnih službi, razmjena podataka i tako dalje, i tako dalje.

Međutim, još uvijek se ne može govoriti o datumu kada će Bosni i Hercegovini, a i Albaniji - jer se obje zemlje razmatraju "u paketu" - biti ukinute vize.

Kada je juna 2009. Komisija predložila ukidanje viza Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, istoga dana smo znali kada će im se ukinuti vize - kada je riječ o BiH i Albaniji, do danas to ne znamo, a prošlo je nekoliko mjeseci otkako je Komisija dala svoj prijedlog za te dvije zemlje, kaže Tanja Fajon.
Riječ je o proceduri - Evropska komisija prezentirani izvještaj smatra privremenim, jer sada slijede konsultacije o njemu unutar Komisije.

Oočekuje se da u narednih desetak dana, koliko one budu trajale, BiH zabilježi još poneki razultat u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i sličnih sigurnosnih demonstracija kako bi valjda uvjerila Evropljane da im sa te strane ne prijeti opasnost.

Rezultat svega je dodatno kašnjenje u procesu, nemogućnost da se zemlji konačno odredi datum stupanja na snagu bezviznog režima, što - podsjeća izvjestiteljka za bezvizni režim EP Tanja Fajon - nije bio slučaj sa Crnom Gorom, Srbijom i Makedonijom kada su nedavno tim zemljama ukinute vize.

"Kada je juna 2009. Komisija predložila ukidanje viza Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, istoga dana smo znali kada će im se ukinuti vize - kada je riječ o BiH i Albaniji, do danas to ne znamo, a prošlo je nekoliko mjeseci otkako je Komisija dala svoj prijedlog za te dvije zemlje. Mislim da ovdje više ne možemo govoriti o jednakom tretmanu. Moramo reći kada je dan za ukidanje viza i održati naše obećanje građanima tih zemalja,"
smatra Fajon.

Jasni u kriterijumima

Za neke u Briselu je odgađanje jasnog izjašnjavanja Evropljana o datumu bezviznog režima usko povezano sa predstojećim izborima u BiH i mogućnošću da neka od političkih strana ukidanje viza prisvoji kao vlastitu pobjedu.

Takvo nešto je nedavno odbila evropska komesarka za unutrašnje poslove, Cecilia Malmstrom.
Red ispred ambasade za podnošenje zahtjeva za vizu, Sarajevo - iz arhive

"To se uvijek može desiti, ali za Komisiju je posebno važno da njen prijedlog za ukidanje viza ne bude iskorišten u nekim unutrašnjim debatama. Zato smo veoma jasni u kriterijima, koji su isti za sve države i cijeli proces je veoma transprentan i, ako su bh. vlasti još uvijek opredjeljene ovome, a mislim da jesu, ove jeseni možemo očekivati dobre vijesti,"
kazala je Malmstrom.

Ove jeseni će to ipak biti teško, gotovo nemoguće. Po tome, gotovo isti dan kada dobiju konačni izvještaj Komisije, parlamentarci, okupljeni u Komitetu za unutrašnje poslove, trebali bi i odobriti otvaranje granica za Bosance i Hercegovce, a prvom narednom prilikom - krajem ovog ili početkom narednog mjeseca, to bi trebao učiniti i cjelokupan sastav EP.

Slijedi potom potpis ministara unutrašnjih poslova, čiji skup je, prvobitno zakazan za oktobar, pomjeren za početak novembra.

Čak ni tada neće biti kasno da, ukoliko ministri potpišu odluku o otvaranju granica, ona stupi na snagu do kraja godine. I to sve ukoliko ne bude novih, nepredviđenih događanja, koja, na žalost, na ovoj strani više nikoga neće iznenaditi.

*****
Ostali prilozi iz ovosedmičnog programa Na vratima Evrope:
Evropski put počinje u glavi

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG