Dostupni linkovi

MKCK: Vlade moraju efikasnije rešavati problem nestalih


Šef regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Pol Anri Arni (Paul Henry Arny) pozvao je danas vlade zemlja na prostoru bivše Jugoslavije da efikasnije i brže rešavaju problem 14.650 nestalih tokom ratova 1991-1999. godine.

Na konferenciji za novinare u Beogradu povodom Međunarodnog dana nestalih, Arni je rekao da se 2.392 osobe vode kao nestale u sukobu u Hrvatskoj, 10.419 u Bosni i Hercegovini, a 1.839 osoba nestalo je u sukobima na Kosovu.

Ocenivši da je neprihvatljivo da posle 20 godina još nije poznata sudbina skoro 15.000 osoba, on je rekao da taj problem predstavlja ozbiljnu prepreku na putu ka pomirenju i regionalnoj saradnji.

"Da bi ispunile svoje obaveze, države zapadnog Balkana moraju da počnu sveobuhvatnu potragu za informacijama o sudbini nestalih i da u nju uključe i policijske, vojne i sudske arhive koji se odnose na potencijalne grobnice", rekao je Arni.

Prema njegovim rečima, ako bi se potraga za nestalima odvijala sadašnjim tempom, biće neophodno 22 godine za rešavanje preostalih slučajeva u Hrvatskoj, 11 godina za slučajeve u Bosni i Hercegovini, a 33 godine na Kosovu.
XS
SM
MD
LG