Dostupni linkovi

Euleks: Od najveće važnosti rešenje sudbine nestalih


Rešenje sudbine nestalih je od najveće važnosti za Misiju Evropske unije (Euleks) na Kosovu, rekao je danas vršilac dužnosti šefa Misije Roj Riv povodom Međunarodnog dana nestalih, 30. avgusta.

Prema saopštenju Euleksa, Riv je rekao da su od decembra 2008. godine, kada je Misija počela saradnju sa Odeljenjem za sudsku medicinu u Prištini, nađeni ostaci 169 žrtava sukoba na Kosovu koji su predati njihovim porodicama.

"Taj broj uključuje više od 100 nestalih koji su pronađeni intenzivnim radom na terenu (212 aktivnosti), laboratorijskih analiza (autopsije i rada na identifikovanju, ukljucujuci više od 1.000 uzoraka kostiju odabranih za DNK analizu) i revizije arhivskih podataka (više od 2.000 slucajeva)", podsetio je vršilac dužnosti šefa Misije Euleks.

Riv je istakao da Euleks pomaže Odeljenju za sudsku medicinu u Prištinu da se otkrije sudbina nestalih, i sarađuje sa porodicama i udruženjima nestalih.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crenog krsta za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju, nepoznata je sudbina skoro 15.000 osoba širom Zapadnog Blakana.
XS
SM
MD
LG