Dostupni linkovi

BiH poslala Hrvatskoj zahtjeve za odsluženje kazni


Nakon hrvatske najave da će dokumentaciju u "slučaju Glavaš" poslati u Bosnu i Hercegovinu iz te je države na zagrebački Županijski sud došlo više zahtjeva za odsluženjem zatvorskih kazni osoba s dvojim državljanstvom koji su u susjednoj državi pravomoćno osuđeni, doznaje se na Županijskom sudu.
Među ostalim na zagrebački je sud došao i zahtjev da kaznu temeljem pravomoćne presude u Hrvatskoj odsluži bivši direktor mirovinskog fonda Federacije BiH i bivši član predsjedništva HDZ-a BiH Ivan Bender.

Bender je, slično kao i pravomoćno osuđeni saborski zastupnik Branimir Glavaš, u susjednu državu preselio kako bi izbjegao izdržavanje zatvorske kazne.

Bender je na Općinskom sudu u Čapljini osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog pronevjere i zloporabe položaja i ovlasti u privatizaciji mostarskog hotela "Ero".

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je da je desetak pristiglih zahtjeva iz BiH posljedica sporazuma s BiH o međusobnom izvršavanju pravomoćnih sudskih odluka u kaznenim stvarima kojim je osigurano da pravomoćno osuđene osobe više neće moći izbjegavati služenje zatvorske kazne zlorabeći institut dvojnog državljanstva.
XS
SM
MD
LG