Dostupni linkovi

Nobelovci pozvali Obamu u Hirošimu


Pet dobitnika Nobelove nagrade za mir pozvalo je američkog predsednika Baraka Obamu da u novembru poseti japanski grad Hirošimu i pruži novi podsticaj pozivu za svet bez nuklearnog naoružanja.

Nijedan američki predsednik za vreme svog mandata nije posetio Hirošimu, grad na koji su SAD 6. avgusta 1945. godine bacile atomsku bombu, pri čemu je stradalo oko 140.000 ljudi.

Mnogi Japanci smatraju bacanje atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki neopravdanom upotrebom prekomerne sile, dok mnogi Amerikanci smatraju
da je tako spaseno nebrojeno života, pošto je 15. avgusta 1945. godine, kapitulacijom Japana, okončan Drugi svetski rat.

Obama je pozvan na 11. Svetski samit dobitnika Nobelove nagrade za mir koji će se u novembru održati u Hirošimi.

Obama za sada ne planira da poseti Hirošimu, saopštila je Bela kuća. Američki predsednik će u to vreme biti u Japanu, gde će prisustvovati jednom samitu u Jokohami.

Pismo Obami, koji je Nobelovu nagradu za mir dobio 2009. godine, potpisali su bivši predsednici: Sovjetskog Saveza - Mihail Gorbačov, Poljske - Leh Valesa, Južne Afrike - Frederik Vilem de Klerk (Willem), Istočnog Timora - Hose Ramos Orta (Jose Horta) i Kosta Rike - Oskar Arias Sančes (Oscar Sanćez).
XS
SM
MD
LG