Dostupni linkovi

Izbori u Australiji: Laburisti u blagoj prednosti


Laburistička partija australijske premijerke Džulije Gilard (Julia Gillard) povela je danas po broju osvojenih poslaničkih mesta ali se čini da ni laburisti ni konzervativci neće obezbediti većinu u parlamentu, javila je televizija Ej-Bi-Si (ABC).

Prema poslednjim nepotpunim rezultatima, kako navodi ta televizija, laburisti su osvojili 73, a opoziciona koalicija 70 poslaničkih mesta.

Laburisti i konzervativci će, kako se očekuje, osvojiti po 73 mesta u parlamentu. Za obezbeđivanje većine potrebno im je 76 mesta zbog čega će morati da pregovaraju sa poslanicima manjih partija.

Rezultat jučerašnjih izbora je toliko tesan da će prvi put za više od 50 godina u Australiji vlada zavisiti od glasova nezavisnih poslanika.

I Gilard i konzervativni vođa opozicije Toni Abot (Tony Abbott) nadaju se da će uspeti da formiraju vladu uz podršku Zelenih i nezavisnih kandidata.

Analitičari kažu da glavne tačke australjske spoljne politike neće biti promenjene bez obzira ko obrazuje vladu, jer obe glavne partije imaju slične stavove, a među aktuelnim pitanjima unutrašnje politike su azilanti, zdravstvena zaštita i klimatske promene.
XS
SM
MD
LG