Dostupni linkovi

Klinton: Izrael i Palestinci nastavljaju pregovore


Izraelci i Palestinci pristali su da 2. septembra u Vašingtonu obnove dugo blokirane direktne pregovore o izgradnji mirnog suživota dvije susjedne suverene
države, izjavila je danas američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Klintonova je obnavljanje razgovora najavila u Stejt Departmentu zajedno sa specijalnim izaslanikom za Bliski istok Džordžom Mičelom.

"Nesumnjivo ćemo naići na nove prepreke. Neprijatelji mira pokušavaće da nas poraze i da ometu te pregovore. Ali apelujem na strane da ustraju", rekla je Klintonova. Ona je izrazila nadu da bi sveobuhvatan mirovni sporazum mogao da bude postignut do kraja godine.

Mičel je takođe potvrdio da je cilj postići sporazum do kraja godine i dodao da će SAD ponuditi određene prijedloge, ali nije precizirao kakve. On je rekao da će, poslije sastanka u Vašingtonu, naredne runde pregovora uz učešće izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa vjerovatno biti održane negde ne Bliskom istoku.

Na početnu rundu pregovora u Vašingtonu pozvani su i egipatski predsjednik Hosni Mubarak i jordanski kralj Abdulah II, dodala je Hilari Klinton, dodajući da će uoči pregovora, 1. septembra, sa svim učesnicima odvojeno razgovarati i američki predsjednik Barak Obama.
XS
SM
MD
LG