Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Libanski brod se priprema za probijanje blokade Gaze


Libanski brod s humanitarnim aktivistima i pomoći Palestincima u pojasu Gaze isploviće u nedjelju iz Libana, uprkos najavama da Kipar neće dozvoliti prolazak, saopštili su danas organizatori.

Brod ne može da plovi direktno za Gazu pošto je Liban formalno još u ratu s Izraelom, zbog čega će brod morati da prođe kroz vode treće zemlje, u ovom slučaju Kipra.

Ambasador Kipra u Libanu Kirijakos Kuros rekao je danas da će brod "Mariam" biti vraćen kada dođe do teritorijalnih voda Kipra.

"Odlučili smo da ne dozvolimo ulazak broda u kiparske vode i ako brod za Gazu pristane u kiparsku luku, posada i putnici će biti deportovani u svoju zemlju", rekao je Kuros.

On je rekao da Kipar ima "moralnu i pravnu odgovornost" za brodove u svojim vodama i da brod koji bi trebalo da probije izraelsku blokadu Gaze može ugroziti živote ljudi kao i "mir i stabilnost u regionu".

Organizatorka proboja blokade Samar al-Hadž rekla je danas da će brod, nazvan po Djevici Mariji, isploviti sa 75 aktivistkinja u misiji dostavljanja lijekova za rak, knjiga i igračaka.
XS
SM
MD
LG