Dostupni linkovi

U Americi osuđeni nekadašnji vojnici Vojske Republike Srpske


Jedanaestorica bivših vojnika Vojske Republike Srpske tijekom rata u Bosni i Hercegovini osuđena su u američkome gradu Phoenixu zbog laganja radi stjecanja izbjegličkoga statusa, objavile su američke vlasti na internetskoj stranici.

Savezna istraga o prijevari u vezi s izbjegličkim statusom završila je uhićenjem 16 nekadašnjih vojnika koji su živjeli na području grada Phoenixa u saveznoj državi Arizoni. Svi su oni optuženi zbog prikrivanja podatka o službi u VRS-u, kaže se u priopćenju američkog ministarstva pravosuđa, objavljenom na stranici FBI-ja za Phoenix.

Kad su nakon rata tražili status izbjeglica u Sjedinjenim Državama, lagali su odgovarajući na pitanje o vojnoj službi i nisu odali da su bili vojnici Vojske Republike Srpske, kaže se u priopćenju. Od petorice deportiranih, Mladena Blagojevića, Zdravka Božića i Gorana Bencuna uhitile su lokalne vlasti i izvele pred sud Bosne i Hercegovine, domaći sud u kojem su i međunarodni suci i tužitelji. Mladen Blagojević osuđen je na tom sudu na sedam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, druga su dvojica puštena, a ostala dvojica deportiranih nisu ni uhićena.
XS
SM
MD
LG