Dostupni linkovi

Hag: Posle ljetnje pauze, nastavljeno suđenje Karadžiću


Suđenje Radovanu Karadžiću, haškom optuženiku optuženom za genocid nastavljeno je jutros poslije tronedjeljne ljetne pauze, saslušanjem novog svjedoka optužbe, pukovnika britanske armije Ričarda Mola.

Sudsko vijeće će sutra ili u četvrtak donijeti odluku po zahtjevu odbrane da se glavni pretres obustavi na tri nedjelje, radi upoznavanja sa sadržajem audio i video kaseta generala Ratka Mladića, zaplijenjenih u stanu njegove supruge u Beogradu, javlja dopisnik Srne iz Haga.

Predsjedavajući sudija O-Gon Kvon saopštio je da je vijeće odlučilo da sa saslušanjem svjedoka nastavi danas, jer zahtjev odbrane ne utiče na svjedoke koje je Tužilaštvo najavilo za ovu nedjelju.

Osim Ričarda Mola, nekadašnjeg vojnog posmatrača UN u Sarajevu, Tužilaštvo namjerava da ove nedjelje sasluša eksperta britanske vojske za minobacačke projektile Ričarda Higsa, ranije svjedoka na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću, i istražitelja Tužilaštva Tomaša Blaščika.

Nastavak unakrsnog ispitivanja svjedoka Ekrema Suljevića, koji je u toku rata bio pripadnik Odjeljenja za konta-diverzionu zaštitu MUP-a BiH, očekuje se krajem meseca.
XS
SM
MD
LG