Dostupni linkovi

Mujezinović: Nećemo davati novac onima koji su nas napadali


Premijer Federacije BiH (FBiH) Mustafa Mujezinović smatra da bi bilo neprovodivo odluku Suda u Strazburu u "slučaju Đokić" za odštetu zbog nepoštivanja prava na stan, primijeniti na bar 1.000 stanova koji su prije rata bili u vlasništvu Srba.

"Ne pada nam na pamet da uzimamo od onih koji su branili BiH i dajemo onima koji su je napadali, po cijenu bilo čega", rekao je Mujezinović.

"Ovo nije presuda za 60.000 ili 100.000 eura. Ovo je presuda za nekoliko stotina hiljada, možda i miliona eura i za jedan mir onih koji su najviše dali za ovu zemlju", naveo je Mujezinović, gostujući u programu BHT1.

On je ranije ocijenio da FBiH može doživjeti finansijski kolaps ako odluka Suda u Strazburu u "slučaju Đokić" bude primijenjena na više od 20 000 stanova koji su prije rata bili u vlasništvu Srba.

Sud za ljudska prava u Strazburu odlučio je da BiH Đokiću, bivšem oficiru JNA, mora u roku tri mjeseca, od dana kada presuda postane konačna, isplatiti 60.000 eura na ime materijalne i 5.000 eura nematerijalne štete, kao i 200 eura za troškove, a zbog nemogućnosti da se Đokiću vrati predratni stan u Sarajevu.
XS
SM
MD
LG