Dostupni linkovi

Tvrdnje o tajnim razgovorima sa Beogradom smešne


Hašim Tači, maj 2010
Hašim Tači, maj 2010
Iz opozicione Alijanse za budućnost Kosova, na čijem je čelu Ramuš Haradinaj, kažu da Vlada Kosova održava tajne sastanke sa Beogradom, što može naštetiti budućim tehničkim razgovorima sa Srbijom. Premijer Kosova Hashim Thaqi takvu izjavu je nazvao smešnom.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ardian Gjini izjavio je u utorak tokom konferencije za štampu da ova partija ima informacije da Vlada Kosova održava tajne sastanke sa Srbijom, i da su ti sastanci počeli ove godine.

“Imamo ozbiljne opomene zato što posedujemo tačne informacije da se u ovo vreme održavaju tajni sastanci i razgovori sa Srbijom, koji potpuno mogu izgubiti značenje o čemu će se razgovarati u budućnosti, i lako je moguće da se narod
"Narod Kosova neće složiti kada se govori u njihovo ime a bez njihovog znanja. Kakvi se god razgovori vodili a da su tajni, nikako ne mogu biti u dobrobit Kosova", kaže potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova.
Kosova neće složiti kada se govori u njihovo ime a bez njihovog znanja.
Kakvi se god razgovori vodili a da su tajni, nikako ne mogu biti u dobrobit Kosova. Bilo da su to privatni razgovori o raznim biznisima, ili o severu Kosova“, kazao je Gjini.

Potpredsednik Alijanse nije hteo da govori više o tome, ali je rekao da, ukoliko u Vladi Kosova poreknu ovu informaciju, Alijansa će biti primorana da objavi detalje i javno ih upita gde su bili i šta u radili u određeno vreme.

U međuvremenu, premijer Kosova Hashim Thaqi nije direktno odgovorio na pitanje da li postoje tajni razgovori između Prištine i Beograda, te je takvu izjavu nazvao smešnom.

“Istorijska pobeda Vlade Kosova, kosovske diplomatije i naroda Kosova u Međunarodnom sudu pravde je pobeda kojoj se svi trebaju radovati. To je pobeda Kosova i naroda Kosova, međunarodnih prijatelja i partnera. Garantujem građanima Kosova da ćemo takođe i na Generalnoj skupštini UN-a dobiti veoma dobru vest za Kosovo, i više nećemo imati smešnih izjava”, odgovorio je Thaqi.

Potpredsednik Alijanse, Gjini, takođe je rekao da ovu alijansu zabrinjava to što premijer Kosova traži odlazak međunarodne zajednice sa Kosova, pre nego što se integriše severni deo Kosova.

„Vlada Kosova u toku poslednje dve i po godine od nezavisnosti nije završila svoj posao da bi zatražila od međunarodne zajednice da napusti Kosovo. Na Kosovu nije uspostavljena bolja vladavina prava, nema bolje ekonomije, integracija severa nije bliža nego što je bila,a građani se ne osećaju sigurnim, bilo da govorimo o finansijskoj situaciji, ličnoj bezbednosti, ili o boljoj perspektivi za obrazovanjem ili zapošljavanjem”
, kazao je Gjini.
XS
SM
MD
LG