Dostupni linkovi

Nasralah će optužiti Izrael za ubistvo Haririja


Vođa Hezbolaha šeik Hasan Nasralah namjerava objelodaniti dokaze o umiješanosti Izraela u ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja, najavio je portparol te libanske islamističke organizacije u izjavi palestinskoj novinskoj agenciji Maan.

Hariri je u februaru 2005. ubijen u eksploziji automobila bombe u Bejrutu sa još 20 ljudi, podsjećaju izraelski mediji.

Haririjevi saveznici optužili su Siriju i njene pristalice u Libanu da stoji iza ubistva, što je zvanični Damask više puta porekao. Godine 2007. osnovan je tribunal Ujedinjenih nacija za suđenje osumnjičenima za to ubistvo Haririja, čiji je sin Saad, u međuvremenu, postao predsjednik Vlade Libana.

Nasralah je u julu nagovijestio da mu je sam premijer Saad Hariri otkrio da će tribunal UN optužiti neke članove Hezbolaha za ubistvo. Aludirajući na nagovještaje o optužnici protiv članova Hezbolaha, Nasralah je rekao da organizacija odbacuje tu ideju. Nasralah je kazao i da se u informaciji kojom raspolaže, ne pominje umješanost Sirije.

Portparol Hezbolaha Ibrahim Musavi najavio je, pak, danas da će na konferenciji za novinare planiranoj za ponedjeljak biti iznijete sveobuhvatne i konkretne informacije koje povezuju Izrael s ubistvom.
XS
SM
MD
LG