Dostupni linkovi

Ahmadinedžad tvrdi da nije bilo atentata


Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad osudio je danas međunarodne medije zbog izvještavanja o navodnom neuspjelom atentata na njega, javili su iranski državni mediji.

"Neko je bacio petarde sa šarenim dimom u znak dobrodošlice i bili smo svjedoci šta su strani mediji uradili od toga", rekao je Ahmadinedžad.

Tokom njegovog puta u grad Hamedan na zapadu Irana, odjeknula je manja eksploizija i pojedini arapski mediji su javili da je riječ o pokušaju ubistva iranskog predsjednika, što su pratili i neke od zapadnih novinskih agencija.

Zvanična iranska novinska agencija IRNA odbacila je izvještaje o atentatu javljajući da je mlađi stanovnik Hamedana iskazujući podršku predsjedniku i iz "ushićenja bacio petardu poput onih na fudbaliskim stadionima".

IRNA navodi da su prvo arapski a potom i zapadni mediji "zloupotrijebili" bezopasan incident u sopstvene političke svrhe.

"Zapadni mediji su plasirali vijest da je eksplodirala ručna bomba, da ima povrijeđenih, da je predsjednik preživio atentat i da je odveden sa lokacije. Ništa se nije desilo, u pitanju je bila samo petarda, niko se nije ni pomjerio s mjesta i ljudi su nastavili da iskazuju podršku prema svom predsjedniku", istakao je Ahmadinedžad.
XS
SM
MD
LG