Dostupni linkovi

Stejt Department: Bh. agencije sarađivale u borbi protiv terorizma


Organizacije za sprovođenje zakona BiH tokom prošle godine sarađivale su sa SAD u oblasti borbe protiv terorizma, uprkos etničkoj polarizaciji, korupciji i sporovima između političih lidera čime je ometeno funkcionisanje vlasti, navodi se u godišnjem izvještaju američkog Stejt Departmenta, prenosi Srna.

U izvještaju se ističe da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) bIh, kojoj je primarna odgovornost borba protiv terorizma, ima ograničene kapacitete, ali da je poboljšala saradnju s entitetskim policijama u ovoj oblasti.

"U sklopu napora da se na efikasniji način istražuje i krivično obrađuju slučajevi terorizma kancelarija državnog tužioca prebacila je odgovrnost na specijalizovano odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala, koje je dobilo tehničku podršku od SAD i drugih članica međunarodne zajednice. Politizacija pitanja terorizma u BiH, uključujući i analize terorističke prijetnje, sada predstavlja manji problem nego ranije. Obavještajne agencije na nivou države pružile su odličnu saradnju i predstavnici vlasti u BiH odgovarali su na zahtjeve SAD za saradnju u borbi protiv terorizma", ističe se u izvještaju.

Stejt Department navodi i da su "napori zvaničnika Republike Srpske (RS) na potkopavanju državnih institucija" usporili napore da se poboljšaju operativni kapaciteti BiH u borbi protiv terorizma i finansiranja terorizma.

"BiH je ostala slaba, decentralizovana država sa slabom međuagencijskom komunikacijom i sigurnosnim agencijama koje se takmiče za ovlaštenja. Svi ti faktori rezultirali su da BiH bude podložna tome da se potencijalno njena teritorija iskoristi za terorističke operacije u Evropi", smatra Stejt Department.
XS
SM
MD
LG