Dostupni linkovi

Kosovska policija od sada čuva manastir Gračanica


Manastir Gračanica udaljen oko pet kilometara od Prištine, 5 avgust 2010.
Manastir Gračanica udaljen oko pet kilometara od Prištine, 5 avgust 2010.
Policija Kosova preuzima nadležnost u vezi sa obezbeđivanjem manastira Gračanica kojeg su dosad čuvale snage KFOR-a.

Komandant međunarodnih snaga na Kosovu, general potpukovnik Markus Bentler, izjavio je u četvrtak tokom konferencije za štampu da to predstavlja rezultat poboljšanja bezbednosne situacije na Kosovu.

“Kao odraz poboljšanja bezbednosne situacije na Kosovu, NATO je odlučio da prenese odgovornost za čuvanje odabranih objekata pod oznakom specijalnog statusa, koje još uvek čuva KFOR, na kosovsku policiju. NATO je 9. jula odlučio da je došlo vreme da se prenese odgovornost obezbeđivanja važnih lokacija na kosovsku policiju, a prva takva lokacija biće Gračanica”
, kazao je Bentler.

Komadant KFOR-a je izjavio da su tokom pripreme prenosa nadležnosti o ovoj odluci bile obaveštene sve strane.

Očekuje se da će se prenos nadležnosti obezbeđivanja manastira Gračanica završiti krajem avgusta.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi rekao je da ovo pokazuje da je Kosovo stvorilo kapacitete da vladavinu zakona, reda i sigurnosti pruži svim građanima na najbolji način.

“Ovo nije kulturno i versko nasleđe samo za srpsku zajednicu, već za sve građane Kosova. Policija Kosova pripada svim građanima Kosova, a mi imamo obavezu, ali i potencijal da čuvamo sve manastire i crkve na teritoriji Kosova”, rekao je Redžepi.

Gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović kazao je da je prenos nadležnosti obezbeđivanja manastira Gračanice na kosovsku policiju bio očekivan ali dodaje da je srpski narod i sam još sposoban da zaštiti taj manastir.

“Radi se o Srbima u kosovskoj policijskoj službi i naravno oni su, po saglasnosti Beograda, tu gde jesu. Ja iskreno, kao čovek, smatram da će bolje srpski policajac, u bilo kojoj službi, zaštiti svoju svetinju nego strani vojnik”, smatra Stojanović.

Inače, Policija Kosova je u martu ove godine preuzela nadležnost od KFOR-a u obezbeđivanju Gazimestana.
XS
SM
MD
LG