Dostupni linkovi

Tehnički razgovori samo na nivou država


Generalni sekretar UN Ban Ki-moon u susretu s kosovskim šefom diplomatije u Njujorku, uoči sednice Saveta Bezbednosti, 2 avgust 2010
Generalni sekretar UN Ban Ki-moon u susretu s kosovskim šefom diplomatije u Njujorku, uoči sednice Saveta Bezbednosti, 2 avgust 2010
Nakon što su predstavnici država u UN-u tokom sednice Saveta Bezbednosti pozvali Kosovo i Srbiju da otpočnu dijalog, vlasti u Prištini odbacuju bilo kakvu mogućnost pregovora o statusu.

Kosovski zvaničnici podvlače da su tehnički razgovori između Prištine i Beograda realni samo ukoliko se oni dogode na nivou dveju suverenih država. U suprotnom, dodaju, Kosovo se neće upuštati u takve razgovore.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuqi smatra da je mišljenje Međunarodnog suda pravde okončalo svaku mogućnost pregovora o statusu, a taj stav su u Savetu bezbednosti podržali SAD i Velika Britanija. Kosovo će u tehničkim razgovorima učestvovati samo kao jednaka strana, kaže Kuqi i dodaje:
Ne može se razgovarati o statusu Kosova, takve ideje su neprihvatljive i moralno neadekvatne


“Mišljenje MSP je dalo najbolji odgovor u tom pravcu. Ne može se razgovarati o statusu Kosova, takve ideje su neprihvatljive i moralno neadekvatne. Možemo razgovarati kao dve suverene nezavisne zemlje, ali Priština nema razloga da se žurno upušta u to”.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, smatra da je takav uslov nemoguće ispuniti.

“U tom slučaju kosovski Albanci pokazuju da nisu zainteresovani za smirivanje stanja i za bilo kakav dijalog. Ono što moraju da shvate svi učesnici u ovoj političkoj igri jeste da je u najboljem interesu svih strana uključenih u ovaj problem da se stanje stabilizuje i situacija smiri. Ekonomska situacija je nešto o čemu se ne razmišlja ali, objektivno rečeno, buduće eventualne investicije i zapošljavanje su u direktnoj vezi sa političkom stabilnošhcu koje neće biti dok razgovora ne bude. Svi moramo učiniti sve što je moguće da do razgovora dođe”, kaže Ivanović.

Agenda u sklopu briselske rezolucije

Zamenik premijera Kuqi naveo je nekoliko razloga koji bi Prištinu mogli da nateraju na tehničke razgovore.

“Ako ima razloga, onda su to regionalni razlozi - za evropsku integraciju. Ali, ne postoje razlozi koji nekima odgovaraju manje ili više. Iluzija da će razgovori biti o statusu ne pomažu nikome, pa ni onima koji podržavaju takvo mišljenje”, naglasio je Kuqi.

S druge strane, član predsedništva Skupštine iz redova Alijanse za Novo Kosovo, Ibrahim Gashi, nije optimista da će uskoro doći do razgovora.
Kosovski Albanci pokazuju da nisu zainteresovani za smirivanje stanja i za bilo kakav dijalog

“Obe strane imaju različite pozicije tako da se u bliskoj budućnosti ne vidi kompromis u vezi sa agendom i formatom, kao ni mestom ili posrednicima ovih razgovora. Kada imamo to u vidu, samo neki pritisak može da natera obe strane na dijalog”, kaže Gashi.

Sada nakon što je mišljenje MSP razjasnio da je nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, predstavnici opozicije kažu da je Priština ta koja mora da odredi agendu razgovora.

“Dobro je što je Kosovo prihvatilo dijalog o tehničkim pitanjima, ali bi bilo dobro i da se podjednako uvaži agenda Brisela o čemu je Priština spremna da razgovara", kaže Gashi i zaključuje:

"Priština mora da navede sva pitanja o kojima može da razgovara sa Beogradom, pa bi takva agenda trebalo da bude sastavni deo rezolucije o razgovorima između Prištine i Beograda, a koju će, kako se priča, pripremiti Brisel.”

*****
Više o stavovima Beograda, ukoliko vas zanima, možete pročitati u tekstu Beograd nije spreman za tehnički dijalog
XS
SM
MD
LG