Dostupni linkovi

Novi požari u Rusiji, vrućine ne jenjavaju



Požari u šumama u Rusiji i dalje se šire i tokom protekla 24 sata zabilježeno ih je više od 300 novih, saopštilo je danas rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

Nezapamćene vrućine koje su protekle sedmice zahvatile Rusiju i koje su uzrok požara ne jenjavaju, i meteorolozi su za danas u Moskvi i okolini predvidjeli temperature od skoro 40 stepeni Celzijusa uz smanjenje vidljivosti, zbog dima, na manje od kilometar.

"Tokom poslednja 24 sata regsitrovana su 323 nova požara, a 24 ih je ugašeno. U odnosu na prethodni dan, broj žarista povećao se za 68 i ona su zahvatila 45.000 hektara", navelo je Ministarstvo za vanredne situacije na svom internet sajtu.

Više od 180.000 spasilaca angažovanih preko tog Ministarstva, kao i 2.000 vojnika i 3.000 policajaca bore se protiv vatre koja bjesni na površini od 172.000 hektara.

Ministarstvo navodi i da je u regionu Moskve registrovano 50 novih požara, uglavnom od treseta. Zvaničnik Ministarstva Vladimir Stepanov izjavio je da ekstremna vrućina stvara nepovoljne uslove i da se do kraja sedmice ne može očekivati pad temperature.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev proglasio je juče vanredno stanje u sedam regiona koji su najviše pogođeni šumskim požarima. Najmanje 40 ljudi je poginulo u požarima i više od 2.000 ostalo bez kuća.

Premijer Vladimir Putin pozvao je guvernere tih regiona da mobilišu "dobrovoljce ili radnike preduzeća" da pomognu spasiocima koji rade "u granicama ljudskih moći".
XS
SM
MD
LG