Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tužilaštvo Srbije bez odluke o žalbi londonskom sudu zbog GanićaTužilaštvo za ratne zločine Srbije poslije razgovora sa engleskim kraljevskim tužilaštvom nije odlučilo da li će se žaliti na odluku o neizručivanju Ejupa Ganića ,člana ratnog predsjedništva Bosne i Hercegovine , kojeg Srbija tereti za novodni zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992.godine.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić nije mogao da precizira da li će i kada biti podnijeta žalba, dodavši da se čekaju sugestije engleskog tužilaštva.

On je rekao da je tužilaštvo proslijedilo britanskim tužiocima koji zastupaju srpsku stranu u tom slučaju svoju analizu presude Suda za ekstradicije.

“Poslali smo našu analizu prvostepene presude ekstradicionog suda, oni su tu analizu primili i sada je razmatraju. Od tog razmatranja i procene zavisiće i naši i njihovi dalji koraci”, kazao je Vekarić za B92.

Londonski sud je 27 jula odbio zahtjev Srbije za izručenje Ganića, jer je ocijenio da je proces pokrenut iz političkih razloga.

U Srbiji je protiv Ganića decembra 2008. pokrenuta istraga zbog sumnje da je neposredno naredio napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom vojske, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.
XS
SM
MD
LG