Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Češka:Greškom otkrili imena agenataČeški Institut za studije totalitarnih režima greškom je na internetu objavio imena nekih od aktivnih agenata sadašnje vojne obavještajne službe.Institut je spisak imena vojnih obavještajaca koji su posle plišane revolucije provjereni i nastavili da rade i za novu demokratsku Češku stavio na sajt.

Praški list „Mlada fronta dnes“ piše da Institut nije proučio spisak komunističkih vojnih obaveštajaca iz perioda pre 1989. godine i pada komunizma koji mu je sadašnja vojna obavještajna služba predala.

Imena 380 agenata, i onih koji su iz službe izbačeni posle promjene režima i onih koji su i danas aktivni, među njima i nekoliko diplomata u češkim ambasadama, između ostalog u Makedoniji, Rusiji i Ukrajini, stajala su na sajtu Instituta od aprila do juna ove godine.

"To može da ugrozi njihovu bezbjednost. Izvjesna opasnost postoji", potvrdio je za Mladu frontu Dnes grešku istoričara i arhivara vršilac dužnosti direktora Instituta Zdenjek Hazdra.

Ministarstvo odbrane ocijenilo je da je zaista problem to što su imena čeških vojnih agenata u inostranstvu procurila na internet, ali portparol ministarstva Jan Pejšek izjavio je da operacije Vojne obavještajne službe navodno nijesu ugrožene.
XS
SM
MD
LG