Dostupni linkovi

Arapska liga podržava Abasa


Arapske države podržale su odbijanje palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da odmah počne neposredne pregovore sa Izraelom uprkos jakom pritisku SAD.

SAD i EU su tražili od Abasa da odmah ponovo počne pregovore s Izraelom prekinute 2008. godine.

Ministri spoljnih poslova arapskih država podržali su neposredne pregovore Palestinaca i Izraela, a katarski premijer šeik Hamad Džasem Al Tani je rekao da je odluka o početku pregovora na Abasu koji je postavio nekoliko uslova za njihov početak.

Arapski ministri spoljnih poslova takođe su poslali pismo američkom predsjedniku Baraku Obami u kojem objašnjavaju svoju poziciju o neposrednim pregovorima.

Al Tani je rekao da su ministri isprva bili protiv neposrednih pregovora, ali da su promenili stav zbog ozbiljnosti situacije u regionu.

"Imamo poverenja da Amerika i predsednik Obama žele mir, ali je pitanje da li se on može postići", rekao je Al Tani i izrazio sumnju da su pregovori mogući dok je na čelu izraelske vlade Benjamin Netanjahu.

Abas je rekao da želi prvo da vidi napredak u posrednim pregovorima koji su uz američko posredovanje počeli u maju, posebno o pitanju granica buduće palestinske države i obustavljanja gradnje jevrejskih naselja na teritorijama koje bi trebalo da pripadnu Palestini.

Prema palestinskom dokumentu koji je agencija AP dobila, mirovni izaslanik SAD Džordž Mičel je upozorio Abasa da ako ne pristane na
posredne pregovore, Obama neće moći pomoći u stvaranju palestinske države.
XS
SM
MD
LG