Dostupni linkovi

Počeo sastanak Arapske lige u Kairu


Arapska liga započela je u četvrtak u Kairu ministarski sastanak kako bi se proučili uslovi za eventualno pokretanje direktnoga izraelsko-palestinskog razgovora u vezi sa čime Vašington vrši veliki pritisak, prema saopćenju AFP-ovog dopisnika s lica mjesta.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas, koji je stigao u srijedu u glavni egipatski grad, treba da se obrati ministrima inostranih poslova zemalja članica odbora Arapske lige zaduženog za ovaj predmet.

Na sastanku bi trebalo podržati uslove koje je postavio Abas za održavanje direktnih razgovora: povlačenje Izraelaca s okupirane Zapadne obale i istočnog Jerusalema na granice iz juna 1967. godine, prije Šestodnevnog rata, i potpuno zamrzavanje naseljavanja Jevreja.

"Nije pitanje američkog pritiska, pitanje je šta je u interesu Palestinaca", izjavio je AFP-u Hišam Jusef, bliski saradnik generalnog sekretara Arapske lige Amra Muse.

"Interes Palestinaca, s njihove tačke gledišta, jasan je: oni žele napredak u indirektnim pregovorima i mi ih podržavmo", nastavio je on.

Sjedinjene Države i druge zemlje poput Francuske pojačale su pritisak u korist direktnih pregovora umjesto indirektnih koji se vode bez velikog uspjeha od početka maja pod vođstvom Vašingtona.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da je spreman susresti se s Abasom i sve staviti na stol, ali odbija sve preduslove i optužuje Palestince za sporost.

Isključio je mogućnost produženja djelimičnog moratorija od deset mjeseci na izgradnju naselja na Zapadnoj obali koji ističe 26. septembra.
XS
SM
MD
LG