Dostupni linkovi

Silajdžić će narednih dana posjetiti Beograd


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić je potvrdio da će u narednim danima posjetiti Beograd, no još je neizvjesno hoće li to biti sjutra.

Uslov za posjetu da se Parlament Srbije izvini porodicama žrtvava je kaže ispunjen. Bilo je govora i o obavezi Srbije da nadoknadi štetu počinjenu tokom rata čime bi se trebali baviti međunarodni sudovi, kako bi se paralelno uz gradnju dobrih odnosa riješilo i pitanje prošlosti.

Silajdžić se u Sarajevu sastao se s ratnim članom Predsjedništva RBiH Ejupom Ganićem, koji mu je dostavio dokumente sa Londonskog suda u kojima je kako kaže Srbija potvrdila da je u BiH počinila agresiju, kako bi država preduzela adekvatne korake u vezi s tim.

Pitanje pokretanja revizije tužbe protiv Srbije za agresiju, na šta bi se ovi dokumenti mogli odnositi, još je neizvjesno i njime će se baviti pravni eksperti istakao je Silajdžić.

Ganić i Silajdžić su se osvrnuli i na slučaj Ilije Jurišića za koji je rečeno da je baziran na falsifikovanom dokumentu o povlačenju vojske potpisanom 27 aprila 1992. Dokument te vrste nikad nije potpisan tvrdi Ganić, već je Predsjedništvo BiH donijelo deklaraciju kojom traži povlačenje vojske a koji je srbijansko tužilaštvo navodno zloupotrijebilo.
XS
SM
MD
LG