Dostupni linkovi

Dodik: Republika Srpska će slijediti politiku Srbije o Kosovu


Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska podržava odluku Skupštine Srbije povodom mišljenja Međunaordnog suda pravde o Kosovu.

Dodik je, tim povodom, imao konsultativni sastanak sa liderima političkih stranaka iz tog bosanskohercegovačkog entiteta. Premijer Republike Srpske kazao je poslije sastanka, da će RS pratiti politiku Srbije prema Kosovu i da će se tako u budućnosti odnositi prema tom pitanju.

Premijer RS je najavio formiranje ekspertskog tima, sastavljenog od domaćih i inostranih stručnjaka međunarodnog prava, čiji zadatak bi bio analiza i ocjena mišljenja Međuanrodnog suda pravde u Hagu u vezi "samoproglašenja nezavisnosti Kosova".

Govoreći o razlozima sazivanja ovog sastanka sa liderima političkih staranaka, Dodik je naveo da je stav Međunarodnog suda pravde da proglašenje nezavisnosti Kosova nije protivno međunarodnom pravu od opšteg značaja i da se ne odnosi samo Kosovo.

"Zaključili smo da ćemo nastaviti da pratimo šta Srbija radi po tom pitanju, imajući u vidu i specijalne odnose koje RS ima sa Srbijom, kao i naše pravo da se politički odnosimo i prema važnim pitanjima i u regionu", rekao je Dodik.

Ponovio da Republika Srpska neće dati saglasnost da Bosna i Hercegovina prizna nezavisno Kosovo.
XS
SM
MD
LG