Dostupni linkovi

Kirgistanu obećano 1,1 milijarda dolara pomoći



Privremene vlasti Kirgistana saopštile su danas da su međunarodni donatori obećali 1,1 milijardi dolara pomoći za u narednih 30 mjeseci, kako bi pomogli u obnovi ove centralnoazijske zemlje poslije najvećeg nasilja u njenoj novijoj istoriji.

Privremene vlasti navode da su donatori na konferenciji u Biškeku pristali da do kraja 2010. godine upute hitnu pomoć vrijednu 600 miliona dolara.

"Sigurna sam da ćemo naći sredstva između države, privatnog sektora i donatorske zajednice", izjavila je na donatorskom sastanku vršilac dužnosti predsjednika države Roza Otunbajeva.

Među prisutnima su se nalazili i predstavnici Svjetske banke i UN.Otunbajeva je rekla da bi ekonomija Kirgistanu mogla da oslabi za pet procenata ove godine poslije višemjesečnih previranja koja su počela svrgavanjem sa vlasti predsjednika Kurmanbeka Bakijeva u aprilu.

U sukobima koji su uslijedili na jugu zemlje poginulo je najmanje 300 ljudi, a hiljade kuća spaljeno je u etničkim okršajima Kirgistana i Uzbeka.Procjenjuje se da je oko 400 000 ljudi izbjeglo iz svojih domova na vrhuncu nasilja, a mnogi su privremeno potražili sklonište u susjednom Uzbekistanu.
XS
SM
MD
LG