Dostupni linkovi

Fijon: Francuska u ratu sa Al KaidomFrancuski premijer Fransoa Fijon izjavio je danas da je Francuska "u ratu sa Al-Kaidom" i da je afrički ogranak te terorističke organizacije možda ubio francukog taoca u Sahari pre više od dvije nedjelje.

Sjevernoafrički ogranak Al-Kaide u nedjelju je objavio da je 78-godišnji francuski talac Mišel Žermano pogubljen u znak odmazde zbog ubistva šest pripadnika Al-Kaide u nedavnoj akciji vojske Mauritanije, izvedenoj uz podršku francuskih snaga.

Fijon je danas rekao da francuske vlasti razmatraju mogućnost da je žermano "već bio mrtav" 12. jula, kada je teroristička grupa postavila ultimatum.

Ekstremistička organizacija je 11. jula zaprIJetila da će u narednih 15 dana ubiti Žermanoa, ukoliko Francuska ne posreduje u oslobađanju njenih članova iz zatvora u zemljama sjeverne Afrike. Francuski premijer je danas rekao da su francuski vojnici, uprkos ultimatumu, učestvovali u akciji u nadi da će uspjeti u spasavanju taoca.

Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi je juče potvrdio da je Mišel Žermano, koji je radio za jednu humanitarnu organizaciju, ubijen u Africi i osudio je taj "varvarski čin".
XS
SM
MD
LG