Dostupni linkovi

Prvi čovjek British Petroleuma napušta funkcijuPrvi čovek Britiš Petroleuma (British Petroleum BP) Toni Hejvord trebalo bi da napusti tu funkciju u oktobru.Ovo je "procurelo" od dobro upućenog izvora koji je želio da ostane anoniman, jer iz BP još nije stiglo zvanično saopštenje.

Hejvord bi karijeru trebalo da nastavi u partnerskoj kompaniji u Rusiji, a na mjestu čelnika britanskog giganta najverovatnije će ga naslijediti američki kolega Bob Dadli.

Hejvord se našao na udaru žestokih kritika u SAD zbog odgovora na curenje nafte u meksičkom zalivu, koje je počelo nakon eksplozije na jednoj od platformi 20. aprila.

Posle čelne pozicije u BP, očekuje se da će Hejvord nastaviti da radi u ruskoj kompaniji, u kojoj 50 odsto vlasništva drži upravo Britiš Petroleum.

"Hejvord je generalni direktor i on je glavni odgovorni za kompaniju. I moraće da snosi odgovornost", smatra Džejn Kofi iz Britanske kraljevske agencije za upravljanje imovinom.

Vest o odlasku Hejvorda povoljno je uticala na akcije BP, pa su one skočile za oko 5 odsto. Prema preliminarnim procjenama, izlivanje nafte u Meksičkom zalivu i saniranje štete, kompaniju bi moglo da košta i do 30 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG