Dostupni linkovi

Dodik: RS neće dozvoliti da BIH prizna KosovoRepublika Srpska nikad neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina prizna nezavisnost Kosaova, a što se tiče BiH, ona je Republici Srpskoj opterećenje, izjavio je Premijer RS Milorad Dodik prilikom današnje posjete Trebinju.

"Presuda Međunarodnog suda u Hagu je neobjektivna, kosi se sa poimanjem pravnih normi i politički je deklarisana tvrdnjom da dekleracija o samostalnosti Kosova nije u sukobu sa međunarodnim pravom" riječi su premijera Republike Srpske, koji je dodao da je taj dokument "još jedan u nizu koji ponižava Srbiju i ostavlja je u poziciji sukobljavanja sa zapadnim svjetom".

Kako prenosi novinar RFE Nebojša Kolak, Dodik ističe da će RS nastaviti sa politikom nepriznavanja Kosova. Dodik dodaje da će jučerašnja odluka dovesti do novih priznavanja Kosova i dovođenja Srbije u još nepovoljniju poziciju.

Kaže da što se tiče BiH, RS je po Dejtonu unijela svoj subjektivitet i da je ova država izgrađena od nekoliko segmenata, od kojih je jedan RS. Jučerašnja odluka suda u Hagu je nova osnova po kojoj takvu politiku samopredjeljenja može da vodi i RS.

Dodik je zaključio da ako neko neće da vidi BiH u svjetlu izvornog Dejtona, onda jučerašnja odluka suda u Hagu je dobro došla za prava Republike Srpske.
XS
SM
MD
LG