Dostupni linkovi

Priznanje nezavisnosti Kosova je rešeno pitanje


Skoplje - ilustrativna fotografija
Skoplje - ilustrativna fotografija
Za sada u Makedoniji nema zvaničnih reakcija o mišljenju Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Pošto je sezona godišnjih odmora, u javnosti nije ni bilo velikog interesovanja o ovom pitanju, a u četvrtak nije bilo ni televizijskog prenosa ovog događaja.

Oni koji su hteli da prate rad suda, jedino su to mogli da urade na internetu.

Sada, nakon objavljenog mišljenja suda, to je prva vest na svim medijima u Makedoniji, ali bez dodatnih komentara i analiza.

Inače, pre dva dana iz Ministarstva spoljnih poslova su za RSE izjavili da što se tiče Makedonije, priznanje nezavisnosti Kosova je rešeno pitanje, i da neće komentarisati zahteve Srbije da susedne zemlje budu bar uzdržane kada treba da se izjasne o tom pitanju u Ujedinjenim nacijama.

Drugih zvaničnih reakcija nema i nije ih bilo, a politički analitičari su ovih dana komentarisali da Makedonija kao nezavisna država svoje odluke treba donositi sama.

Treba negovati dobrosusedske odnose sa Srbijom, ali Makedonija prvenstveno treba braniti svoje interese, koji ne počinju samo od dobrosusedskih odnosa, nego i od unutrašnjeg mira i harmonije, pa je u tom kontekstu Makedonija i priznala nezavisnost Kosova.

Još je važno da Makedonija vidi kako će se ponašati njeni saveznici, da opipa puls zemalja Evropske unije koji još nisu priznali Kosovo, kažu eksperti.

Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:
Beograd neće preispitivati svoje stavove
Hrvatski analitičari: Velika pobjeda za Kosovo
XS
SM
MD
LG