Dostupni linkovi

U Kabulu otvorena međunarodna konferencija o AfganistanuU Kabulu je danas, uz jake mjere bezbjednosti, počela Međunarodna konferencija o Afganistanu, koja okuplja predstavnike preko 60 zemalja donatora.

Konferencija, opisana kao najveći međunarodni skup ikad organizovan u afganistanskoj prestonici, odvija se uz punu mobilizaciju afganistanskih vojnika i trupa NATO-a da bi se spriječio mogući napad talibana čija pobuna jača posljednje četiri godine.

U nacrtu završnog dokumenta u koji je agencija AP imala uvid predviđa se da se do 2014. godine postepeno na afganistanske vlasti prenese odgovornost za bezbjednost zemlje.

Afganistanska vlada i međunarodna zajednica treba da se dogovore oko toga koja od 34 provincije će biti spremna za potpunu afganistansku kontrolu i kada. U nacrtu se ne govori o broju međunarodnih snaga u zemlji tokom perioda tranzicije.

Najavljeno je prisustvo generalnog sekretar UN Ban Ki Muna, generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena, američke državne sekretarke Hilari Klinton i delegacija više od 60 zemalja.
XS
SM
MD
LG