Dostupni linkovi

Prosvjednici u Varšavskoj traže referendum za opoziv gradonačelnika


Zahtijevajući da Gradska skupština pokrene referendum za opoziv zagrebačkoga gradonačelnika, večeras su aktivisti Zelene akcije i Prava na grad te građani okupljeni na križanju Gundulićeve i Masarykove ulice nastavili prosvjedovati protiv gradnje ulazne rampe u podzemnu garažu u Varšavskoj ulici, javlja Hina.

Prosvjednici su odustali od namjere da "posjete" gradonačelnika Bandića, ali su najavili da će od zagrebačke Gradske skupštine tražiti pokretanje referenduma za opoziv gradonačelnika.

Organizatori prosvjeda prostrli su na križanju Gundulićeve i Masarykove ulice natpis dugačak oko osam metara i širok metar i pol na kojem je pisalo: "Bandića na referendum!"

Nešto prije 20 sati građani su se uputili prema prema Gradskoj skupštini, gdje organizator želi predati taj natpis. Okupilo se više stotina građana, a organizatori procjenjuju da ih je oko dvije tisuće.

Prosvjedi protiv gradnje u Varšavskoj počeli su u četvrtak pošto je policija uhitila 150 aktivista zbog pasivnog pružanja otpora u Varšavskoj ulici.

Oni su tijelima pokušali spriječiti ulazak mehanizacije tvrdeći da se radi o uzurpaciji javnog prostora i uništavanju kulturne baštine, a zbog dozvola za gradnju projekta Cvjetni i podzemne garaže, prozvali su gradske i državne vlasti. Aktivisti su od tada prosvjedovali pred sjedištima SDP-a i HDZ-a koje smatraju suodgovornima za gradnju u Varšavskoj.

Osim njezine i ostavke gradonačelnika, prosvjednici traže i ostavku ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka zbog privođenja, prenosi Hina.
XS
SM
MD
LG