Dostupni linkovi

Crna Gora: SDP traži mišljenje suda o Zakonu o popisu


Socijlademokratska partija Crne Gore (SDP) najavila je danas da će od Ustavnog suda tražiti da ispita ustavnost odredbe Zakona o popisu stanovništva kojom se od građana traži da se izjasne po etničkoj, a ne nacionalnoj pripadnosti.

Skupština Crne Gore je nedavno, glasovima vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i opozicije, usvojila Zakon o popisu stanovništva planiranom za april 2011, ali je manja članica crnogorske vladajuće koalicije - Socijaldemokratska partija bila protiv toga.

Inicijativu za ocenu ustavnosti sporne odredbe najavio je u "Vijestima" potpredsednik SDP-a Rifat Rastoder koji je ocenio da je odredba o izjašnjavanju po etničkoj, a ne nacionalnoj pripadnosti "diskriminatorska i protivustavna".

Iz Zavoda za statistiku Crne Gore (Monstat) je ranije saopšteno da je etnička pripadnost uzeta na osnovu preporuke Ujedinjenih nacija (UN) kako bi se izbegla mogućnost da se podaci o etničkoj, odnosno nacionalnoj pripadnosti poistovete sa podacima o državljanstvu.

Čelnici Zavoda ne prave razliku između etničke i nacionalne pripadnosti, ali tvrde da će građanima uoči popisa sve biti objašnjeno "kako ne bi došlo do bilo kakve zabune povodom tog pitanja".
XS
SM
MD
LG