Dostupni linkovi

Hapšenja u Varšavskoj, gradnja se nastavlja


Srpanjski prosvjedi u Varšavskoj, Foto: zoomzg
Srpanjski prosvjedi u Varšavskoj, Foto: zoomzg
U Zagrebu je uhićeno više od 100 građana i prosvjednika koji su pokušali spriječiti rušenje stabala i nastavak radova na spornoj garaži budućeg trgovačkog centra Cvjetni prolaz, u samom središtu grada, čemu se većina Zagrepčana protivi već više od 3 godine, ali privatni investitor Tomo Horvatinčić, uz očitu potporu dijela politike, ne odustaje od projekta i gradnja je u četvrtak ujutro nastavljena uz osiguranje jakih policijskih snaga.

„Ne damo Varšavsku, ne damo Varšavsku', 'bando lopovska , odjekivalo je pred građevinskim kamionima i interventnim policijskim snagama. Duboke emocije, a kod nekih Zagrepčana koji su se pridružili otporu 'za spas Varšavske' i neskrivene suze:

"Za mene je ovo najtužniji dan u mome gradu. Ja sam duboko tužna, jer to je grad svih nas, a to da policija hapsi građane koji mirno izražavaju svoju volju je nešto najtužnije za demokraciju ovog grada."

"Pa,ovo je nešto strašno,ovo je straaaašnooo..... na pet metara po dva policajca, pa na koga oni idu?!"

Drama u središtu Zagreba koja još traje i koju su neki već nazvali 'izvanrednim stanjem' započela je u četvrtak ujutro u 5.30 kad su aktivisti Pravo na grad svojim tijelima pokušali zaustaviti rezanje stabala i građevinske kamione u već simboličkoj Varšavskoj ulici, u kojoj se u roku nekoliko sati okupilo oko 100 aktivista, ali i jakih policijskih snaga.

Više od 100 policajca i na desetke policijskih vozila štitili su prilaz gradilištu i blokirali okolne ulice, a onda počeli nenasilno odnositi i hapsiti prosvjednike koji su priječili prolaz kamionima i pružali pasivni otpor.

Među uhićenima su i ugledne ličnosti iz htvatskog javnog i političkog potpredsjednik Skupštine grada dr Josip Kregar, glumica Urša Raukar, gradski zastupnici SDP-a Dan Špicer i Jurica Mejić, glumac Vili Matula,odvjetnik Slobodan Budak i nekoliko novinara.

Na hapšenja u Zagrebu u hrvatskom je Saboru upozorila HNSova zastupnica Vesna Pusić, a predsjednik države Ivo Josipović pozvao policiju da prestane primjenjivati silu nad nenasilnim prosvjednicima.

Situacija još nije smirena, a Varšavska je ulica već do podneva bila potpuno raskopana.

*****
Ukoliko vas zanima, više o prosvjedima u Varšavskoj možete pronaći u tekstu: Inicijative protiv uzurpacije javnog prostora
XS
SM
MD
LG