Dostupni linkovi

Sretko Kalinić se protivi izručenju SrbijiJedan od osuđenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, Sretko Kalinić protivi se izručenju Srbiji jer smatra da u Srbiji ne bi imao fer suđenje, saznaje agencija Beta u županijskom sudu u Zagrebu.

Zamjenik predsjednika istražnog centra suda u Zagrebu, Ratko Šćekić, rekao je agenciji Beta da je Kalinića danas u zagrebačkoj bolnici saslušala istražni sudija županijskog suda u Zagrebu u okviru postupka za izručenje i da se on izjasnio da ne želi da bude izručen.

Prema hrvatskom zakonu, istražni sudija će od Srbije zatražiti konkretne podatke o zahtevu za izručenje, nakon čega će vanraspravno vijeće županijskog suda u Zagrebu odlučiti da li su ispunjeni zakonski uslovi za ekstradiciju, objasnio je Šćekić.

Prema njegovim rečima, na tu odluku suda Kalinić i njegov branilac se mogu žaliti Vrhovnom sudu Hrvatske. Ukoliko Vrhovni sud odbije žalbu, akt o izručenju potpisuje ministar pravosuđa Hrvatske, naveo je Šćekić.

Kaliniću u Hrvatskoj nije određen ekstradicioni pritvor, nego mu je 24. juna određen jednomesečni pritvor zbog falsifikovanja isprava, odnosno dva lažna pasoša.

Na Kalinića je 8. juna na zagrebačkom jezeru u Rakitju pucao još jedan osuđenih za Đinđićevo ubistvo, Miloš Simović. Simović je
dva dana kasnije uhapšen pri pokušaju ilegalnog prelaska srpsko-hrvatske granice.
XS
SM
MD
LG