Dostupni linkovi

Evropska unija apeluje na Rusiju u slučaju EstemiroveEvropska Unija urgirala je danas na Rusiju da hitno završi istragu o ubistvu aktivistkinje za ljudska prava Natalije Estemirove i okonča sa praksom nekažnjavanja za zločine u Sjevernom Kavkazu.

U izjavi evropske 27-rice saopšteno je da su zabrinuti zbog pogoršanja situacije kada je riječ o braniocima ljudskih prava u tom regionu i godinu danan nakon ubistva Estemirove.

Ugledna braniteljica ljudskih prava u Rusiji Natalija Estemirova je oteta u Čečeniji 15 jula 2009. a sat kasnije njene tijelo je pronađeno u susjednoj Ingušetiji .Bila je nosilac međunarodnih priznanja iz oblasti ljudskih prava.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev danas je nakon razgovora sa Njemačkom kancelarkom Angelom Merkel reako da je njen ubica identifikovan, a da je istraga sada fokuirana na to ko je naredio njeno ubistvo.

Međunarodne organizacije za ljudska prava su optužile ruske vlasti da izbjegavaju da usmjere istragu na moguću umiješanost Čečenske služebe bezbjednosti u ubistvo Estemirove.

XS
SM
MD
LG