Dostupni linkovi

Homen demantuje da Ganić ne bi dobio fer suđenje u Srbiji



Izjave da u Srbiji ne postoje uslovi za fer i pravično suđenje su politizacija i onemogućavanje da se ratni zločinci izvedu pred lice pravde, izjavio je državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen povodom tvrdnje Ejupa Ganića da će biti ubijen ako ga Velika Britanija izruči Srbiji.

Homen je istakao da je Posebno odjeljenje Višeg suda za ratne zločine u Srbiji u stanju da bivšem članu predsjedništva BiH omogući fer suđenje u Srbiji, jer su to u praksi već pokazali.

On je objasnio da bi suđenje Ganiću u Beogradu bilo organizovano tako da na njemu, osim advokata i svjedoka odbrane, budu i predstavnici međunarodne zajednice.

Isticuci da je Srbija jedna od država koja ima najbolje i najstručnije uslove za sudenja kada je riječ o ratnim zločinima, Homen je poručio da bi Ganiću najbolje bilo da se pojavi pred licem pravde i da javno dokaže svoju nevinost, kako to tvrdi, a ne da izmješta pitanje ratnih zločina na polje politike.

Ejup Ganic uhapšen je 1. marta na aerodromu Hitrou, u Londonu, na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Glavna rasprava povodom zahtjeva Srbije za njegovo izručenje počela je 5. jula pred vijećem Suda za ekstradiciju u Londonu
XS
SM
MD
LG