Dostupni linkovi

Dinastija Petrovic traži izvinjenje KarađorđevićaPrinc Nikola Petrović, praunuk crnogorskog kralja Nikole, zatražio je od srpske dinastije Karađorđević da se javno izvini Petrovićima.On je dodao da bi takav potez Karađorđevića "omogućio jedno istorijsko pomirenje".

"Uvek sam smatrao da bi javno izvinjenje Karađorđevića dinastiji Petrović Njegoš za nedostojno ponašanje njihovih predaka prema našoj porodici 1918. godine , bio jedan častan gest sa njihove strane", izjavio je princ Nikola Petrović za današnje podgoričk Vijesti.

Princ Nikola je kazao da sa Karađorđevićima nema gotovo nikakve odnose i da je samo davno nakratko sreo nekoliko članova dinastije Karađorđević.

Nikola Petrović, po zanimanju arhitekta, koji radi i živi u Parizu, rekao je da je ponosan zbog toga što titula princ ima "poseban značaj" u Crnoj Gori, ali da on ima "jedno moderno viđenje" te titule.

On je kazao da "ime Petrovića Njegoša pripada Crnogorcima", a ako je njegovo prisustvo poželjno u zemlji, to je jedino u smislu učešća u njenoj rekonstrukciji i vraćanju njenim tradicionalnim vrednostiam.

Princ Petrović je poručio da neće učestvovati u proslavama povodom stote godišnjice proglašenja Crne Gore za kraljevinu, koje se pripremaju za kraj ovog ljeta, ako ne bude riješeno "pitanje moralne rehabilitacije" dinastije i ako "pitanje restitucije dobara ne bude našlo jedan pravedan odgovor".

Praunuk kralja Nikole je kazao da nije na njemu da on kaže šta bi htio od imovine svojih predaka, već da zvanična Crna Gora treba da predloži "časno i pravedno kompromisno rješenje".
XS
SM
MD
LG