Dostupni linkovi

Sud u Hagu optužio sudanskog predsednika za genocid


Međunarodni krivični sud (ICC) u Hagu optužio je danas sudanskog predsednika Omara al-Bašira za genocid u Darfuru, što je prvi put u istoriji tog suda da protiv nekog podigne optužbe za genocid.

U nalogu za hapšenje Bašira, koji je izdat prošle godine, pisalo je da postoje "osnove za uverenje" da su sudanske snage od aprila 2003. vršile genocid nad darfurskim plemenima Fur, Masalit i Zaghava.

U nalogu su sudije ICC-a optužile Bašira za zločine protiv čovečnosti, ali su odbile da tome dodaju i optužbe za genocid, što je tražio tužilac Luis Moreno Okampo.

Okampo se žalio na tu odluku sudija, a pre četiri meseca viši, apelacioni sud je presudio da je ona bila "pravno pogrešna".

Tužioci su nakon toga ponovo podneli slučaj sudu, a sudije su danas izdale nalog za hapšenje Bašira u kome je optužen u tri tačke za genocid - za ubijanje, izazivanje duševne i fizičke patnje i namerno stvaranje takvih uslova života koji dovode do fizičkog uništenje ljudi i njihove imovine.

Okampo optužuje Bašira da je 2,5 miliona izbeglica iz pojedinih etničkih grupa u Darfuru držao u kampovima u kojima su "uslovi bili kao u Aušvicu".

Bašir koji je ranije ove godine izabran na još jedan petogodišnji predsednički mandat, ne priznaje nadležnost ICC i više puta je ponovio da se neće predati kako bi mu bilo suđeno.
XS
SM
MD
LG