Dostupni linkovi

Utvrđen identitet 6.481 žrtve Srebreničkog masakra


Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) utvrdila je analizom DNK identitet ukupno 6.481 osobe nestale padom Srebrenice u julu 1995. godine.

Od tog broja, 775 osoba identifikovanih putem DNK analize će 11. jula biti sahranjeno u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice.

ICMP procenjuje da je oko 8.100 osoba ubijeno u Srebrenici u julu 1995. godine.

"Najteži slučajevi za identifikaciju su posmrtni ostaci žrtava pada Srebrenice. Počinioci su pokušali da prikriju dokaze o ovom teškom zločinu premještanjem mnogih tijela iz prvobitnih masovnih grobnica i njihovim ukopavanjem na drugim mestima. Kao posledica toga, djelovi tijela su pronađeni razdvojeni u mnoštvu primarnih i sekundarnih masovnih grobnica", saopštila je ta institucija.

Forenzički antropolozi koriste DNK analizu kao sredstvo za spajanje razdvojenih djelova tijela. ICMP je naveo da je nedostatak informacija o lokacijama skrivenih masovnih grobnica ogroman problem u BiH.

Predstavnici te institucije pozvali su vlasti u BiH da ulože dodatne napore i pronađu masovne grobnice kako bi i druge porodice mogle da na dostojanstven način sahrane svoje najmilije.
XS
SM
MD
LG