Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Više hiljada Sarajlija odalo počast srebreničkim žrtavama


Više hiljada građana Sarajeva danas je ispred zgrade Predsjedništva BiH te duž Titove ulice sačekalo kamione s tabutima 774 Srebreničke žrtve i sandukom posmrtnih ostataka Rudolfa Hrena, koji su jutros krenuli iz Visokog prema Potočarima, kako bi ovim žrtvama genocida odali počast.

Počast žrtvama građani su odali učenjem Fatihe ili minutom ćutnje, a nakon toga i okitili cvijećem kamione s tabutima.

Kamioni su se zaustavili ispred zgrade Predsjedništva BiH, tu je bio veliki broj žena koje su došle da posljednji put isprate članove porodice stradale u genocidu.

Deseta kolektivna dženaza žrtvama genocida u Srebrenici bit će do sada najveća po broju žrtava koje će biti ukopane u Memorijalnome centru.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kazao je ovom prilikom novinarima da je tragedija što i 15 godina nakon ovakvog genocida još uvijek ima onih koji nude rješenja koja dovršavaju Miloševićev projekt.

Stoga, kako je kazao, prvi korak prema Evropi treba biti insistiranje da se usvoji zakon koji neće dozvoliti negiranje genocida.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić istaknuo je da se Srebrenica, nažalost, još uvijek koristi za sakupljanje političkih poena i da je licemjerno da se u Srebrenici tokom ceremonije obrati predsjednik države iz koje su najtraženiji ratni zločinci. On je dodao da postoji građanska Srbija, ali da je pitanje koliko su te snage jake da se obračunaju s konzervativcima.
XS
SM
MD
LG