Dostupni linkovi

Obama: Američko-izraelska veza neraskidiva


Američki predsednik Barak Obama (Barack) i izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas su u Vašingtonu ocenili da su priče o zahlađenju odnosa dve zemlje neosnovane, a Obama je istakao da je američko-izraelska veza neraskidiva.

Američki predsednik je "pravim napretkom" nazvao nedavnu odluku Izraela da ublaži trogodišnju blokadu pojasa Gaze. Obama je dodao da veruje da Netanjahu želi mir sa Palestincima i da je ozbiljan u pogledu nastavka direktnih pregovora koji su prekinuti u decembru 2008. godine.

Netanjahu je istakao "posvećenost" miru sa Palestincima i dodao da su navodi o prekidu američko-izraelih odnosa "apsolutno netačni".

Ovo je prvi sastanak Obame i Netanjahua od kako je Izrael u martu, za vreme posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden), iznenada objavio planove za gradnju novih jevrejskih naselja u istočnom Jerusalimu.

Očekuje se i da će dvojica državnika razgovarati o odluci Izraela da značajno ublaži blokadu Gaze tako što je dozvoljen uvoz robe široke potrošnje, ali je ograničenje uvoza građevinskog materijala i zabrana izvoza iz Gaze i dalje na snazi.
XS
SM
MD
LG