Dostupni linkovi

EU Crna Gora:Prvi sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednostPredstavnici crnogorske Vlade i Evropske unije razgovarali su danas o realizaciji obaveza nakon vizne liberalizacije, borbi protiv korupcije i reformi pravosuđa, što su, kako je kazao šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Leopold Maurer, oblasti na osnovu kojih će Evropska komisija formirati Mišljenje.

Ministarka za evropske integracije Gordana Đurović kazala je da je to prvi sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, za koji su se stekli uslovi nakon ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kako je rekla, Crna Gora je prije 15 dana usvojila poseban Akcioni plan za ispunjavanje prioritetnih obaveza koje proizilaze iz SSP, sa fokusom na političkim kriterijumima pristupanja.

"Materijali koje smo dostavili su znatno bogatiji, jer je tu nekoliko važnih propisa koji su iz ove oblasti, a vezani za naše obaveze po okončanju pregovora za viznu liberalizaciju i po daljem ispunjavanju svih kriterijuma iz oblasti političkih kriterijuma", navela je Đurović.

Maurer je istakao da EU od današnjeg sastanka očekuje nove informacije, diskusiju o širokom spektru pitanja vezanih za vladavinu prava i ljudska prava, ali i iz oblasti vezanih za realizaciju obaveza nakon vizne liberalizacije, pravosudnu reformu, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, i osnovna prava.

Te oblasti su, kako je kazao, suština procesa integracija.

"Nikoga neće iznenaditi da će sve vezano za ove teme spadati u ona područja na kojima će se zasnivati mišljenje EK o Crnoj Gori, kojima će Komisija dati najveći prioritet", naveo je Maurer.

On je istakao da će zemlje članice Unije, čiji predstavnici prisustvuju sastanku, konačno odlučiti u mnogim fazama kada će Crna Gora postati članica Unije.

"Komisija i crnogorska Vlada trenutno identifikuju projekte i ideje koje treba finansirati kroz projekat IPA 2011 i rezultat ovog sastanka će pružiti o tome osnovne informacije", rekao je Maurer.

Đurović je istakla da je kvalitet ispred brzine, ali i da je brzina važna, jer je pojačan napor Crne Gore motivisan borbom za što kvalitetnijim sadržajem Mišljenja koje se očekuje na jesen.

Đurović očekuje da će tada biti i riječi ne samo o statusu, već i o procesu i preporuci za otvaranje pregovora.
XS
SM
MD
LG