Dostupni linkovi

Slučaj Pukanić: ipak novo telekomunikaciono tumačenje



Suđenje optuženima za atentat na novinara Ivu Pukanića u četvrtak će se, nakon gotovo jednomjesečne pauze, nastaviti na zagrebačkom Županijskom sudu, no unatoč ranijim nagađanjima optuženi neće iznositi obrane jer je sud u međuvremenu prihvatio zahtjev njihovih advokata da se sprovede novo telekomunikaciono vještačenje.

Sudsko vijeće kojim predsjedava sutkinje Ivane Kršul ipak je odredilo novo telekomunikacino vještačenje telefonskih kontakata optuženika, nekih svjedoka te Pukanića, ali i njihove lokacije u trenucima poziva, iako je na posljednjem ročištu 10. juna odbilo takav zahtjev. Obrana je, naime, tražila da se kao nezakonit dokaz odbace sva vještačenja napravljena u policijskom Centru za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić".

Sudsko vijeće u međuvremenu je promijenilo stav u vezi telekomunikacijskog nalaza i naložilo da novo napravi nezavisni stručnjak.

Ponavljanje vještačenja obrana je tražila tvrdeći da policijski centar nije ovlašten za niz vještačenja koja su uvrštena u sudski spis te da su policijski vještaci u sukobu interesa. Sud je to odbio, a obrana se na odluku žalila Vrhovnom sudu koji o žalbi još nije odlučio.

Za ubistvo Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića USKOK tereti Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića. On je optužen kao veza sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je atentat navodno platio 1,5 milion eura.
XS
SM
MD
LG