Dostupni linkovi

Azerbejdžan zatražio pomoć za Nagorno-Karabah


Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev pozvao je danas Vašington da pomogne u pronalaženju rešenja "zasnovanog na međunarodnom pravu" za spor sa Jermenijom oko statusa separatističke oblasti Nagorno-Karabah.

Azerbejdžan očekuje od SAD da "blisko sarađuju sa vlastima te i drugih zemalja u rešavanju krize", rekao je Alijev američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton.

"To je veoma važan problem za nas i glava pretnja za regionalnu bezbednost. Želimo da nađemo rešenje zasnovano na međunarodnom pravu i želimo da ga nađemo što pre. Naš narod pati", poručio je Alijev.

Azerbejdžanska oblast Nagorno-Karabah, naseljena uglavnom Jermenima, proglasila je nezavisnost 1991. posle rata u kojem je do 1994. poginulo 30.000 ljudi, a više stotina hiljada njih izbeglo iz svojih domova. Suverenost te oblasti ne priznaje međunarodna zajednica.

Šesnaest godina posle primirja Jerevan i Baku i dalje ne mogu da se dogovore o statusu te oblasti, a nedavni okršaji azerbejdžanske vojske i jermenskih separatista stvorili su dodatne napetosti.

Na nedavno održanom samitu G8 u Torontu, Francuska, Rusija i SAD založile su se za pronalaženje mirnog rešenja spora oko Nagorno-Karabaha. Tri zemlje pozvale su tada Alijeva i njegovog jermenskog kolegu Serža Sarkišijana da "počnu rad na izradi mirovnog sporazuma".

Uoči posete Klintonove Bakuu, njeni saradnici poručili su da je jedan od glavnih ciljeva posete razgovor sa obema stranama kako bi se napravio napredak u rešenju spora. Hilari Klinton će će u okviru turneje po regionu, večeras otputovati u Jerevan, dok će sutra posetiti Tbilisi.
XS
SM
MD
LG