Dostupni linkovi

Beč: Posljednji oproštaj od Bogdana Bogdanovića


Porodica i prijatelji oprostili su se u petak u Beču od istaknutog srpskog arhitekte i bivšeg gradonačelnika Beograda Bogdana Bogdanovića.

Predstavnici političkog, kulturnog i javnog života Austrije, kao i diplomate iz Srbije i Bosne i Hercegovine, i predstavnici dijaspore bivše Jugoslavije, oprostile su se, u zdanju za kremiranje na bečkom Centralnom groblju, od Bogdanovića, koj je 18. juna preminuo u Beču od posljedica srčanog udara u 87. godini života.

Istaknuti intelektualac, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu.

Bogdanović je rođen u Beogradu, gdje je diplomirao arhitekturu na Tehničkom fakultetu. Bio je član SANU, ali je ostavku na članstvo dao 1981. godine a šest godina kasnije postao je jedan od osnivača i članova Međunarodne akademije arhitekture. Od 1982. do 1986. godine Bogdanović je bio gradonačelnik Beograda.

Početkom devedeseth godina zbog antimiloševićevskog angažmana protjeran je iz svog ateljea i alternativne škole u Malom Popoviću na Kosmaju, nakon čega odlučuje da ide u egzil. Beograd je napustio 1993. i od tada je živio u Beču. Vlasti glavnog grada Austrije znale su da cijene njegovo djelo i dodijelile su mu Zlatni orden grada Beča za posebne zasluge.

Bogdanović je kremiran u petak, a njegova urna bit će položena u septembru na Jevrejskom groblju u Beogradu, kraj njegovog prvog spomenika.
XS
SM
MD
LG