Dostupni linkovi

Srbi protiv razmene teritorija


Srpski političari na Kosovu se protive ideji Srbije o mogućoj razmeni teritorija između Kosova i Srbije koja se poslednjih dana pominje u medijima, a po kojoj bi se sever Kosova zamenio sa Preševom na jugu Srbije.

Ako u Srbiji postoji ideja o razmeni teritorije između Kosova i Srbije, Beograd mora da ima u vidu da će kosovski Srbi na to gledati ne kao na razmenu teritorija, već kao na početak preraspodele same države Srbije, ocenjuju srpski političari na Kosovu.

Jedna od predstavnica Srba sa Kosova Rada Trajković kaže da Beograd nije spreman za jedan takav projekat i da u tom slučaju mora da podrazumeva nekoliko pitanja.

Rada Trajković, arhiv
“Da li je pripremio gde će da primi Srbe iz enklava koji svakako neće imati budućnosti u nečemu što podrazumeva razgraničenje Srba i Albanaca, i to potpuno razgraničenje? Zatim, da li je Beograd svoje stanovnike, Albance u Bujanovcu i u Preševu, pitao da li oni žele da budu deo nečega što nije Srbija? Možda bi se iznenadio referendumom da ti Albanci žele da budu deo srpske države. Zašto se oni koji razmišljaju o tome toliko neodgovorno ponašaju i prema Albancima u Bujanovcu i Preševu i prema Srbima u enklavama”, kaže Trajkovićeva, dodajući da su ova pitanja veoma teška i odgovorna pitanja da na ovakav način počne o njima da se razgovara.

I Dragiša Krstović, političar sa severa Kosova, ocenjuje da je razmena teritorije između Kosova i Srbije loša ideja.

“Čuo sam Olivera Ivanovića kada je pre neki dan izašao sa izjavom da bi bilo dobro da međunarodna zajednica izađe sa predlogom podele Kosova iz pragmatičnih razloga. Meni se čini da nije dobra ideja o eventualnoj razmeni teritorija”, kaže Krstović.

Nacionalne države


On naglašava da bi se u slučaju da se desi razmena teritorije stvorile dve nacionalne države, što ne bi bilo dobro za Srbe sa centralnog Kosova.

Dragiša Krstović, arhiv
“To bi bilo konačno najgore rešenje za taj deo srpske populacije”, zaključio je Krstović.

I Trajkovićeva tvrdi da bi u slučaju razmene teritorija između Kosova i Srbije došlo do stvaranja nacionalnih država.

“To je očigledan pristup rešavanja problema na način na koji su u 19. veku rešavali u Evropi. To je uvod u dalju podelu Srbije. Teriotorijalna pitanja po tom pitanju, otvoriće se i na drugim mestima”, kaže Trajkovićeva.

U međuvremenu, na zasedanju Skupštine Kosova u četvrtak premijer Kosova Hašim Tači je naglasio da ideja o razmeni teritorija je zatvoreno pitanje i da će budući pregovori između Kosova i Srbije biti samo na tehničkom nivou.

“Može se razgovarati o praktičnim pitanjima sa vlastima u Srbiji, ali vama i svim građanima Republike Kosova želim da razjasnim da sve ideje koje se tu i tamo predstavljaju i koje stvaraju zbunjenost u javnost, ni u kakvim okolnostima neće biti pregovora o tome kao što neko tvrdi. Na Kosovu neće biti podele i ovde se treba zatvoriti to poglavlje”, kaže Tači.
XS
SM
MD
LG