Dostupni linkovi

Sarajavo:Parlamentarni nadzor sigurnosnog sektora



"Parlamentarni nadzor sigurnosnog sektora: Pozitivna iskustva i primjeri parlamentarnih komisija za sigurnost u jugoistocnoj Evropi" naziv je dvodnevne konferencije koja je počela jutros u Sarajevu uz učešce predstavnika BiH, Albanije, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Moldavije i Crne Gore.

Konferenciju je organizovala Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH uz podršku Misije OSCE-a u BiH, NATO štaba u BiH i Centra za sigurnosnu saradnju (RACVIAC).

Kako je na otvaranju konferencije rekao predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Branko Zrno, u naredna dva dana će dobri poznavaoci ovog problema razgovarati o temama koje su dio parlamentarnog života.Svaki parlament u regionu ima svoje specifičnosti, ali postoje i dodirne tačke između njih kojima se zajedno bave, naveo je on, dodajući da će učesnici konferencije u naredna dva dana pokušati da definišu koji su to zajednički problemi i kako ih zajednički rješavati.

Prema rijecima učesnika, osnovni cilj konferencije je osigurati sveobuhvatni regionalni forum o parlamentarnom nadzoru nad odbrambenim i sigurnosnim sektorom te stvoriti osnove za standardizaciju ove oblasti.
XS
SM
MD
LG