Dostupni linkovi

CIA :Iran može imati atomsko oružje za dvije godine


Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Leon Paneta rekao je da bi Iran mogao da ima atomsko naoružanje u roku od dvije godine.

Paneta je istakao da su međunarodni stručnjaci za nuklearnu energiju izrazili uvjerenje da Iran posjeduje dovoljno slabo obogaćenog uranijuma da proizvede dva atomska naoružanja, ali da se mora obaviti dodatno obogaćenje da bi bilo u potpunosti spremno.

Prema njegovim riječima, unutar Irana u toku je diskusija o tome da li da nastave sa gradnjom atomske bombe."Pretpostavićemo da, ukoliko su i donijeli tu odluku, da će im biti potrebna godina, možda dvije da razviju neku vrstu sistema za prenos naoružanja kako bi u potpunosti bilo spremno", rekao je Paneta.

Iran insistira na tome da je obogaćenje uranijuma namjenjeno isključivo za proizvodnju električne energije.Savjet bezbjednosti UN je početkom ovog mjeseca uveo novu rundu sankcija Iranu s ciljem da Teheran odustane od programa za obogaćenje uranijuma.

Direktor CIA izrazio je uvjerenje da su sankcije na Iran imale određeni uticaj, ali da nisu odvratile Teheran od namjere da postane nuklearno sposobna zemlja.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG